אומרים על מוזיקה שהיא הדבר שהכי קרוב לשפה של אלוהים. מוזיקה יכולה לסחוף, להרגיע, לכוון, ליצור ולהרוס (למשל בעזרת שופרות כמו בסיפור של חומות יריחו). לא בכדי לכל אחד מאיתנו יש את המוזיקה המועדפת עליו, שמעידה גם על אופיו, מעין "אמור לי מיהן הלהקות האהובות עליך ואומר לך מי אתה". המוזיקה תמיד איתנו, ולראייה למרות שעברנו ממוזיקה חיה לתקליטים, לקסטות, לדיסקים וכיום אנחנו בעידן הסטרימינג, המוזיקה תמיד נשארת איתנו ומלווה אותנו ביומיום וברגעים החשובים של החיים. למעשה, המוזיקה הייתה בשימוש האדם מראשית ההיסטוריה וישנן עדויות לשימוש בה בטקסים בכל רחבי העולם.
מבין כל סוגי המוזיקה שהאדם יצר יש סוג אחד מיוחד שמכונה "מוזיקה מקודשת", זוהי מוזיקה שנכנסת עמוק לנשמה ומזינה אותה. ניתן למצוא אותה במסורות השונות, לרוב היא בנויה לפי חוקים מוגדרים ומושפעת מהמצב הפנימי של מי שמבצע אותה. לכן לרוב מי שיבצעו אותה הם נזירים או אנשים שעושים עבודה רוחנית ושיודעים להשתמש בצלילים כדי להשפיע על מעמקי ההוויה שלנו.
מוזיקה היא שפת הרגשות
מוזיקה היא שפת הרגשות, ולראייה היא חודרת אלינו ויכולה לעורר באופן מיידי רגשות עזים מסוגים שונים: מתחושה עילאית של קשר עם האלוהים ועד לייאוש ובדידות ולתחושות של תאווה או אלימות. המוזיקה הלירית או האינסטרומנטלית הנכונה יכולה כשלעצמה להיות מדיטציה נהדרת וכמובן גם ללוות כל תרגול רוחני כמו יוגה, מדיטציה וכן הלאה.
אם מעניין אתכם להבין טוב יותר איך מוזיקה פועלת על המוח יש את המאמר הזה של מהות החיים שעשו עבודה יפה וריכזו שורה של מחקרים בנושא, וגם את הכתבה המעניינת הזאת בהארץ. בנוסף אולי תרצו לקרוא שוב את המאמר של איבנהוב על המוזיקה כחמצן של הנפש.
איזה מוזיקה מתאימה למדיטציה?
לרוב מוזיקה שמתאימה למדיטציה היא מוזיקה שמרגיעה ועוזרת לנו להיכנס פנימה לרמות העמוקות יותר של המחשבה. לכן זאת תהיה מוזיקה ללא מילים או מוזיקה מקודשת עם מנטרות או שירי תפילה שחוזרים על עצמם.
מתי כדאי להאזין למוזיקה מקודשת?
מתי שתרצו. אם הקטע שלכם הוא להתחיל את הבוקר בצורה רגועה ומדדיטטיבית זאת יכולה להיות תוספת מבורכת של מוזיקה מרגיעה לבוקר. יש אנשים שאוהבים לשים מוזיקה למדיטציה לפני השינה למשל וכך לגלוש בנעימות לתוך עולם החלום. אין זמן אחד שעדיף.
חלקכם בטח שואלים את עצמם מאיפה מתחילים ואיזה מוזיקה מקודשת מומלצת, אז מבלי להאריך יותר מדי בחרנו עבורכם 10 המלצות לאלבומים שאנחנו ממש אוהבים ושמעוררים בנו השראה שוב ושוב בכל פעם שאנחנו מקשיבים להם. אגב, אם יש לכם תינוק בבית, חלק מהאלבומים שבחרנו מתאימים גם בתור מוזיקה מרגיעה לתינוקות, ניסינו והרבה פעמים הם ממש אוהבים את זה ונרגעים.
בפוסט שהכנו עבורכם תוכלו למצוא קישורים לשתי הפלטפורמות המובילות כיום להשמעת מוזיקה: ספוטיפיי ואפל מיוזיק. אם אין לכם עדיין חשבון לאחת מהן זה ממש פשוט לפתוח, ואם אתם מעדיפים פלטפורמה אחרת בחיפוש פשוט ודאי תוכלו למצוא לפחות חלק מהאלבומים הללו.
אלבום מס' 1:
דיוואן הלב
האלבום "דיוואן הלב" הוא הפרויקט המרגש של שמונה מוזיקאים ישראלים מוכשרים במיוחד שמבצעים שירים ופיוטים מהמקורות לצד לחנים מקוריים. חלק מהשילובים האלה אולי מגיעים ממקומות מאוד רחוקים גאוגרפית אבל הם קרובים בשפת הלב ועובדים מצוין זה לצד זה. המוזיקה של דיוואן הלב משלבת מוזיקה רגועה עם מעט אקסטזה שמטרתה להיכנס ללב ולהביא לחיבור ולריפוי. המילה "דיוואן" מגיעה מפרסית ומשמעותה קובץ שירים ויצירות של משורר אחד.
על האלבום הנפלא הזה חתומים המוזיקאים גיל רון שמע, אלון אמאנו, דביר כהן, ינון דרויש, ליאת ציון, אודי בן כנען, אמיר שהסאר ונועם חן.
♫ לינק לספוטיפיי
♫ לינק לאפל מיוזיק
אלבום מס' 2:
הקוואליה
נכון, אנחנו לא לגמרי אובייקטיביים בבחירה שלנו כי ירון פאר הוא חבר יקר שאפילו השתתף וניגן בכמה אירועים שלנו אבל בכל זאת, הקוואליה הוא אחד האלבומים היותר מושקעים והיותר מוצלחים בתחום של מוזיקה מקודשת מהשנים האחרונות.
הקוואליה היא הרכב מוסיקלי שמבצע שירת דבקות אקסטטית (המכונה בלשון העם גם "דבייקוּס") שעיקרה קירוב לבבות והתעוררות האלוהי שבאדם, כאשר מילות התפילה המקודשות מובאות באלתור קצבי שנוגע במעמקי הנשמה. לפרויקט המדהים, המרגש והמקפיץ הזה אחראיים ירון פאר, רון פז (נראיין ג׳יוטי) יחד עם עוד כמה חברים. הם שרים שירת קוואלי שהיא שירה סוּפית שמקורה בהודו ופקיסטן. אופיה אקסטטי וסוחף שירת מענה בקבוצה אשר מלווה בתוף, כפיים והרמוניום. וקיימת סברה ששורשיה נמשכים אחורה עד לבית המקדש בירושלים.
♫ לינק לספוטיפיי
♫ לינק לאפל מיוזיק
אלבום מס' 3:
מארק אליהו – חולות
למארק אליהו יש סיפור מעניין על מזרח ומערב. הוא נולד בדאגסטן שבהרי הקווקז ועלה לישראל בגיל 7. הוא בנו של פרץ אליהו, מעדת היהודים ההרריים, נגן טאר, מוזיקולוג ומלחין בולט בתחום המוזיקה מן המזרח. מארק החל ללמוד לנגן בכינור בגיל 4 אך בגיל 15 הוא החליט לעזוב את הכינור לטובת הבגלמה והמוזיקה טורקית. בשלב מאוחר יותר בחייו הוא החליט להקדיש את זמנו ללימוד הקמנצ'ה (מעין כינור פרסי למי שלא מכיר) שעימו הוא מזוהה עד היום, ולמוזיקה הפרסית-אזרית, וכך הוא נסע לבאקו שבאזרבייג'ן, שם הוא התגורר במשך שנתיים ולמד אצל המאסטר אדאלאט ואזירוב.
האלבום "חולות" הוא אלבומו השני של מארק אליהו, וככזה הוא אלבום בוגר, בשל ומהפנט. יצירתו של מארק אליהו שואבת השראה מקשת רחבה של השפעות, בהן מוזיקה יהודית מוזיקה פרסית קלאסית ומוזיקה טורקית. השימוש בכלי נגינה מיוחדים – קמנצ'ה ועוד מביאים את מי שמאזין לו למסע אל עבר עולם של צלילים חסרי זמן במחוזות רחוקים.
♫ לינק לספוטיפיי
♫ לינק לאפל מיוזיק
אלבום מס' 4:
דלתות ליבי
האלבום "דלתות ליבי" הוא אלבום עמוק, רגיש ומהפנט של נראיין ג'יוטי, הלא הוא רון פז, שהשתתף בהרכבים שונים ביניהם הקוואליה (ראו לעיל). האמת שזה אלבום שאין הרבה מה לומר עליו ושאנחנו מאוד (מאוד) אוהבים, בגלל שהוא מלא בשירים שבאמת שפותחים את הלב. פשוט לעצום את העיניים ולהקשיב.
♫ לינק לספוטיפיי
♫ לינק לאפל מיוזיק
אלבום מס' 5:
שי בן צור – היאם
גם לשי בן צור יש סיפור מעניין. המסע המוסיקלי של שי בן צור מחבר את הקו שבין הודו לישראל, בין העולם הרוחני והתרבותי של המוסיקה הסוּפית לבין השפעות מהעולם המערבי. הוא החל את דרכו המוזיקלית דווקא בעולם המטאל, הרחק מהמורשת ההודית שאיתה הוא מזוהה כיום. בשנת 1995 כשהתוודע לנגינתם של נגן הטאבלה זאקיר חוסיין והחלילן הרי פרסאד צ'אוריה בפסטיבל ישראל התעוררה בו הכמיהה למוזיקה ההודית. ולאחר שהבין שהוא חי בעולם מוזיקלי מאוד מצומצם הוא נסע להודו ללמוד מוזיקה אצל כמה מהמאסטרים החשובים למוזיקה הודית. בשלב מסוים הוא הרגיש שבתור אדם מערבי לעולם לא יוכל להגיע לרמה של הנגנים ההודים, אבל אז לאחר הפסקה קצרה בניו יורק הוא החליט לחזור להודו בידיעה שגם אם הוא יהיה המוסיקאי הגרוע בעולם, אין עבורו שום דרך אחרת לחיות. עם חזרתו להודו בפעם השנייה הוא התוודע למוזיקה הקוואלית ולתורה הסוּפית ומשם החלה להתממש הדרך לאלבום שלו "היאם".
אלבום הבכורה שלו "היאם" הוקלט במשולש שמחבר בין הודו, ישראל, וארצות הברית ופורסם ב-2003. באלבום הוקלטו זמרים ומוזיקאים קאוואלים סוּפים מסורתיים ששרו בעברית (ואם תקשיבו בתשומת לב לשירים תוכלו להבחין בהגייה המעט מוזרה של המילים בעברית).
♫ לינק לספוטיפיי
♫ לינק לאפל מיוזיק
אלבום מס' 6:
תמי בן הדר
מעבר לעובדה שתמי הייתה עם אסף בגרעין בנח"ל ולכן שוב אנחנו משוחדים בבחירה, תמי היא קול נשי מיוחד ומגוון באטמוספירה המקומית, כזה שאוסף אליו ושוזר ברכות מסורות ותרבויות שונות ומתפתח ומשתבח עם השנים.
האלבום שלה "טוטאל טיים" הוא הראשון שיוצא ממש כאלבום והוא כולל מגוון שירים מתקתקים, קופצניים וקסומים שנדמה שמושכים אותנו בעדינות לעולם של אגדות, פיות ויצורי פלא. יש באלבום שיר אחד מקסים במיוחד (שיר מספר 9 – "הייתי מעדיפה") שמבוסס על ציטוטים משירתו של רומי. ואלה המילים שלו בעברית:
עכשיו הזמן עובר לאט
שוחה בחיים כמו היו נהר
לא יודעת כמה זמן נשאר
לא יודעת כמה זמן נשאר
אמרו לי לנשוק לשמחה בחולפה על פני
אמרו לי שהאהבה היא נהר – לשתות ממנו כל עוד אפשר
הייתי מעדיפה להיות טיפה בנהר הזה
הייתי מעדיפה להיות טיפה בנהר הזה
טיפה שאתה שותה.
♫ לינק לספוטיפיי
♫ לינק לאפל מיוזיק
אלבום מס' 7:
אביגיל אמסטר
ואיך אפשר בלי אביגיל אמסטר המקסימה. אביגיל גם היא חברה טובה ואפשר לומר אפילו שהיא זמרת הבית שלנו…
לאביגיל יש קול פשוט מופלא, עוצמתי וחודר, כזה שאי אפשר לעמוד בפניו, כי הוא פשוט ממיס כל התנגדות ומפלס את דרכו בתוכנו עד למעמקי הלב.
לא מאמינים? נסו לעצום עיניים ולהקשיב לאחד השירים שלה ושימו לב מה קורה לכם תוך כדי.
♫ לינק לספוטיפיי
♫ לינק לאפל מיוזיק
אלבום מס' 8:
Janhavi Harrison
את ג'נהבי הריסון לא הכרנו האמת (תודה ללילי חדר על שהכירה לנו אותו). ג'נאווי האריסון היא מוזיקאית בריטית-מערבית ששרה שירי "קירטן" בצורה פשוט מופלאה שפותחת את הלב ומחדשת את התקווה. שירי קירטן למי שלא מכיר הם שירה מקודשת של מנטרות שמטרתה לקרב את האדם ללב הרוחני ולהעניק הרמוניה ואהבה אלוהית.
♫ לינק לספוטיפיי
♫ לינק לאפל מיוזיק
אלבום מס' 9:
Rain of Blessings – Vajra Chants
והפעם מהעולם הבודהיסטי, עוד אלבום מדהים שלא הכרנו עד לרגע זה (ושוב תודה ללילי חדר על ההמלצה) הוא האלבום "גשם של ברכות", שהוא אחד האלבומים הטובים והטהורים שקיימים בתחום. הוא תוצר של שיתוף פעולה נדיר ומוצלח בין לאמה בודהיסטי ששר את המנטרות ובחור מערבי שמנגן ברקע באורגן בצורה מאוד עדינה וקשובה. יש באלבום הזה כמה תפילות מאוד חזקות לריפוי בכל הרמות והוא מצוין בתור מוזיקה מרגיעה למדיטציה.
♫ לינק לספוטיפיי
♫ לינק לאפל מיוזיק
אלבום מס' 10:
Taizé
האלבום האחרון שלנו להפעם כולל שירי תפילה מהמסורת הנוצרית. לאלבום הזה (שהוא למעשה שני אלבומים) אחראית קהילת טאיזה, שהיא אחווה של נזירים מצרפת שחיים ברוח האדיבות, הפשטות והפיוס. הביצועים שלהם מאוד מיוחדים, מרגשים ועוצמתיים ואפשר להקשיב להם במשך שעות (גם בגלל שיש להם המון אלבומים, חלקם אינסטרומנטליים וחלקם כוללים שירת מקהלה).
לטאיזה יש בין היתר ביצוע מקסים לשיר Nada te turbe (דבר לא יטרידך) של תרזה מאווילה שתוכלו לשמוע.
בחרנו עבורכם שני אלבומים אינסטרומנטליים שיעזרו לכם להיכנס למצב מדיטטיבי. נסו להקשיב לשירים האלה בלב פתוח ותוכלו להרגיש איך הם חודרים בעדינות ומרפאים חלקים בתוככם.
♫ לינק לספוטיפיי – חלק 1 חלק 2
♫ לינק לאפל מיוזיק – חלק 1 חלק 2
הגענו לסוף המסע שלנו להפעם, מקווים שהצלחנו להכיר לכם לפחות כמה אלבומים חדשים של מוזיקה רוחנית. אנחנו מבטיחים בקרוב פוסט המשך עם עוד אלבומים מומלצים של מוזיקה (גם כי כבר הצטברה רשימה נכבדה). ובינתיים, אם נתקלתם באלבום מעניין של מוזיקה מקודשת אל תהססו ושילחו לנו בתגובות, ומי יודע, אולי הוא ישולב (עם קרדיט כמובן) בפוסט הבא שנפרסם.
הוספת תגובה