מתנה לעצמנו לשנה החדשה

בתקופה הזאת, שמלאה באי־בהירות, אנחנו רוצים לאחל לכולנו חוסן פנימי, שתהיה לנו נקודת משען פנימית שתוכל לעמוד בפני הטלטלות החזקות שיש כרגע בעולם שסביבנו. ואם נשאל את עצמנו מה יכול לעזור ליצור חוסן פנימי שכזה? תשובתנו היא כל אותם הדברים שמחזקים אותנו, ובאופן מיוחד - הערכים שלנו.

איזו שנה זאת הייתה… אחרי שנה שבה היינו מסוגרים בבתים ורבים מאיתנו יצאו לחל”ת, אחרי שנתקלנו במצבים קיצוניים של חוסר יציבות ושחיתות שלטונית, חוסר מנהיגות ותסיסה מדינית וכלכלית, בתקופה הזאת שבה המון דברים משתנים לנגד עינינו אולי גם לכם יש תחושה שאין על מה להישען. הממשלה – לא ברור, התקציב – לא ברור, מה קורה מבחינה גלובלית – גם לא ברור. 

והנה באה עלינו שנה חדשה, והנה בא עלינו גם סגר חדש. והשנה החדשה הזאת, שאף היא נחגגת מתוך צמצום וסגר, איש איש בביתו. ודווקא מתוך הצמצום הזה ניסינו לחשוב מה אפשר לאחל בתחילתה של שנה כזאת שצופנת בחובה כל כך הרבה אי־ודאות? 

בתקופה הזאת, שמלאה באי־בהירות, אנחנו רוצים לאחל לכולנו חוסן פנימי, שתהיה לנו נקודת משען פנימית שתוכל לעמוד בפני הטלטלות החזקות שיש כרגע בעולם שסביבנו. ואם נשאל את עצמנו מה יכול לעזור ליצור חוסן פנימי שכזה? תשובתנו היא כל אותם הדברים שמחזקים אותנו, ובאופן מיוחד – הערכים שלנו. 

בשונה מהצרכים שלנו שפועלים על פני השטח, הערכים שלנו הם מה שמניע אותנו בצורה עמוקה ומה שמביא לנו לתחושת סיפוק אמיתית. הערכים קשורים בשאלה: “מה באמת חשוב לי בחיים?”

“מה שמגביל אותנו הם הצרכים והאמונות המגבילות שכולאים אותנו, ושלא מאפשרים לנו לפרוש את כנפינו. הערכים הם אותם המערכים התומכים אשר עוזרים בהגשמת התדמית החדשה שלנו…

מהו המקור המסתורי שממנו נובעים ההתנהגויות שלנו, המחשבות שלנו והרגשות שלנו בחיי היום יום? אנחנו יכולים לדמיין שחייו של האדם דומים לקרחון. יש חלק נראה לעין, שמתגלה בפנינו, ויש חלק אחר הרבה יותר גדול שעדיין שקוע בתוך המים.

ברמה עמוקה יותר אנו מוצאים את הערכים.

עלינו להיות מודעים לכך שהרבה יותר קל להידחף על ידי הצרכים מאשר להימשך על ידי הערכים, כיוון שהערכים הם חבויים, שמורים כבמעין תיבת אוצר בעומקי הלב והנפש שלנו”.

מתוך הספר OMM דקה אחת של מדיטציה מאת פטריציו פאולטי

ספר OMM דקה אחת של מדיטציה

OMM דקה אחת של מדיטציה

פטריציו פאולטי

ערכים הם אוניברסליים, הם חוצים נורמות תרבותיות וחפים מהבדלי דת גזע או מין, הם מחברים בינינו כבני אדם, הם פותחים אותנו לאפשרויות חדשות, הם מחיים אותנו ומעניקים לנו תחושת משמעות עמוקה. 

לכן, דווקא בתקופה שבה רבים מאיתנו מנסים ליצור מחדש את התנאים שיאפשרו לצלוח את המציאות הנוכחית ולהתגמש כדי לפרוץ דרך חדשה, כדי לבנות את ביתנו הפנימי על סלע יציב, כדאי לנו לבנות אותו על בסיס הערכים שלנו. כאשר כל אחד מאיתנו יכיר מקרוב, מתוך בדיקה עצמית, מהם הערכים שלו, הוא יוכל להתנהל בצורה איתנה יותר בתוך המצבים הרבים שהחיים מזמנים לנו. כאשר נזהה מהם הדברים שאנחנו לא יכולים בלעדיהם (ולא במובן של תלות), ושלא משתנים במהרה, נוכל להבין שאלו הם ערכי הליבה שלנו, וכך נוכל גם לאפשר לכל היתר להשתנות ולהתהוות תוך שהוא מתאים את עצמו לנסיבות החדשות. כשאנחנו מבינים מהם הערכים שלנו קל יותר לעשות שינויים ולהיות גמישים מבלי לאבד את עצמנו. 

כשאנחנו מכירים את הערכים העמוקים שלנו אנחנו יכולים לוותר על המון דברים שהם פריפריים – לא מרכזיים, שלא תואמים את האמת הפנימית שלנו, ולהיות קשובים לעצמנו בזמן שאנחנו מתאימים את עצמנו לסיטואציה. כך למשל יהיה לנו כוח להגיד לא לכל אותם הדברים שפחות מתאימים לנו, וכשאנחנו אומרים לא למשהו זה נותן לנו את הכוח להגיד כן למשהו אחר ולהתעקש כשיש משהו שאנחנו לא מוכנים לוותר עליו ויהי מה.

יש משל שמספר שפילוסוף כותב כל חייו את אותו ספר, כלומר מאחורי הפעולות השונות שהוא עושה תמיד מובילה אותו אותה כוונה פנימית, כמו סוג מסוים של מחקר שלא משתנה. הכוונה הזאת קשורה בערכים שלנו, הם נמצאים שם תמיד ברקע וכל עוד אנחנו מסוגלים לתקשר לעצמנו מהם עבורנו, כך נוכל לזהות מתי אנחנו נשארים נאמנים לעצמנו בתוך השינוי ומתי מדובר ברגע של חולשה ופחד שגורם לנו לפנות לכיוון לא רצוי.

לקראת השנה החדשה רצינו לחלוק אתכם תרגיל מאוד מיוחד ופשוט יחסית, שדרכו אפשר לבחון מהם הערכים שלנו ולזהות אותם. זה תרגיל שאנחנו מאוד אוהבים כי הוא נותן המון משאבים פנימיים, ואת הכוח להיות חדים ולעשות החלטות נחרצות. כשעושים את התרגיל ניתן לזהות קשרים בין תחומי חיים שהם שונים לכאורה, ולהבין מה באמת חשוב לנו באופן גורף.

למשל, מה מחבר בין תחום העיסוק שלנו והבחירות המקצועיות שלנו, בין מערכות היחסים שלנו ובין ההורות שלנו? אם למשל הערך של אקולוגיה חשוב עבורנו הוא כנראה יבוא לידי ביטוי בכל אחד מהתחומים האלה. ואם אנחנו עובדים במפעל שמזהם את הסביבה זה כנראה ישפיע בצורה עמוקה על הסיפוק שאנחנו שואבים מהעבודה שלנו. הרעיון של הערכים הוא שכאשר הם ברורים לנו קל לנו לדעת מתי אנחנו משמיעים את הצליל האמיתי שלנו ומתי אנחנו מזייפים. הזיוף הזה יכול לקרות לנו, למשל כשאנחנו נלחצים ממשהו לא צפוי שהגיע (מישהו אמר עוד סגר?). 

אנחנו לא יודעים יותר מדי על השנה הקרובה, אך כנראה שנידרש להמון שינויים, שלא תמיד יהיה לנו את החופש לנוע בחופשיות כפי שאנחנו רוצים, שתוכניות ישתנו, שנצטרך להתעקש על מה חשוב לנו ולא לוותר, גם מול מוסדות וגופים גדולים, גם מול אנשים וגם מול עצמנו. 

התרגיל שאנו מציעים נקרא “תרגיל גילוי הערכים”, הוא לא לוקח הרבה מאוד זמן, ואפשר לעשות אותו כבר היום או בימים הקרובים במהלך החג.

תרגיל גילוי הערכים

ניקח דף ועט, וניכנס פנימה לתוכנו, ננסה להירגע וליצור שקט במחשבה שלנו. נשב בנינוחות וניקח רגע לעצמנו. רצוי לכבות טלוויזיה ומכשירים רועשים אחרים. מי מכם שמתרגל מדיטציה יכול לעשות מדיטציה קצרה (אפילו של דקה), לקחת נשימה עמוקה, להזרים חמצן למוח ללב ולגוף. הם יודעים בדיוק מה נכון לנו. 

לאחר ההכנה של המצב הפנימי, השלב הראשון של התרגיל הוא לשאול את עצמנו: מה באמת חשוב לי בחיים? ובשלב הזה פשוט כותבים על דף את כל מה שעולה לנו, בלי לסנן כלום, גם אם זה נראה לנו באותו רגע לא קשור או מגוחך. בשלב מסוים הזרם של הנביעה הפנימית נחלש וזה הסימן שאפשר לעצור (כמו כשמכינים פופקורן ויש הרבה זמן בין התפצפצות אחת לשנייה). בשלב הזה אמורים להיות לכם ברשימה לפחות 10 דברים שונים. אם יש לכם רק אחד או שניים נסו לעשות שוב את התרגיל, אם עדיין לא עולה כלום נסו לשנות תנוחה, או לזוז, או לשים שיר שאתם אוהבים ואז להיכנס פנימה ולכתוב את כל מה שעולה. הנביעה של הערכים שלנו מאוד קשורים במצב הרגשי שלנו באותו הרגע.

בשלב השני נעבור על רשימת הערכים שעלו ונבדוק אם יש דברים שחוזרים על עצמם, או שכתובים בדרכים שונות אבל בעלי אותה המשמעות ולכן ברור שמדובר באותו הערך. נעבור על הרשימה ונאחד בין הדברים הדומים כשאנו בוחרים את המילים המדויקות ביותר. 

לדוגמא: יכול להיות שכתבנו “אהבה לעיצוב” וגם “אהבה לדברים יפים” כשני דברים שונים למרות שבאופן מהותי מדובר באותו הערך והמוטיבציה האמיתית שלי היא החיפוש אחר היופי וההרמוניה. במקרה כזה אני יכול לאחד ביניהם וזה יהיה הערך שלי. בשלב הזה אנחנו מחפשים את המילים שמתארות בצורה המדוייקת והתמציתית ביותר את הערך שלנו. אין מילה יותר “נכונה”, יש את המילה שנכונה עבורנו, היא צריכה להיות כמו כפתור שמפעיל אותנו ומחייה אותנו כשאנו חושבים על מה שהיא מייצגת. לאחר שעברנו על הרשימה וצמצמנו אותה אנחנו אמורים להגיע לרשימה של 10-6 ערכים שונים. 

השלב השלישי הוא הדירוג של הערכים, כלומר, מבין כל הערכים שכתבתי אילו הכי חשובים עבורי. נעשה זאת דרך השוואה של שני ערכים בכל פעם וסימון של הערך שניצח. עוברים על הערכים בצורה מתודית (הראשון מול השני, הראשון מול השלישי, הראשון מול הרביעי וכן הלאה… ואז – השני מול השלישי, מול הרביעי וכן הלאה…) ובכל פעם אנחנו מסמנים בקו ליד הערך שקיבל דירוג יותר גבוה מבין השניים.

דוגמא לשלב השלישי של התרגיל שבו נסמן בקו ליד כל ערך שקיבל עדיפות.

אם קשה לכם להחליט איזה ערך מנצח נסו לחשוב על סיטוציה ספציפית שבה יש התנגשות בין שני הערכים ועליכם לבחור. למשל אם הערכים שלי הם “משפחה” ו”חברים”, כשאני חושב על זה בצורה אבסטרקטית, נדמה ששניהם חשובים לי באותה מידה. אך כשאני חושב על סיטואציה שבה יש לי זמן מוגבל ועליי לבחור בין להקדיש אותו למשפחה שלי או לחברים שלי, יהיה מעניין להבין את מה אעדיף בסופו של דבר. 

בסוף התרגיל נערוך סיכום של הניקוד שכל ערך קיבל ונחשב את הדירוג שלו, כך נוכל להבין אילו ערכים מועדפים עלינו. נארגן את הרשימה לפי הדירוג, ומה שנקבל זו רשימת הערכים שלנו על פי סדר העדיפויות האישי שלנו.

דוגמא לרשימת ערכים בסוף התרגיל מסודרת לפי סדר החשיבות.

אם נעשה את התרגיל הזה בכנות נוכל להתחיל להרגיש כיצד הרשימה הזאת מייצגת אותנו נאמנה. הערכים שלנו הם כמו מצפן, שכאשר הם באים לידי ביטוי בחיים שלנו אנחנו חווים אושר וסיפוק, ומרגישים שאנחנו בכיוון הנכון. וגם להפך, כשאנחנו לא מביאים לידי ביטוי את הערכים שלנו בחיי היום־יום אנחנו חווים תסכול ותחושת חוסר מיצוי. ולכן, ככל שנכיר טוב יותר את הערכים שלנו כך יהיה לנו קל יותר להבין מה אנחנו באמת רוצים. נוכל להבין למשל למה בסיטואציות מסוימות אנחנו מרגישים לא מסופקים ולמה בסיטואציות מסוימות היינו מאושרים. וזה לא מוריד בשום צורה מהאותנטיות של החוויה, אלא רק מאפשר לנו לשחזר אותה בעצמנו.

אפשר לעשות את התרגיל הזה כמה פעמים ואפשר לחזור עליו שוב ושוב, מניסיוננו עם הזמן והחזרה על התרגיל הערכים הופכים יותר ויותר ברורים. 

אנחנו מאחלים לכם שתדעו להשתנות בעולם שמשתנה תוך כדי שתישארו נאמנים לעצמכם, ומאחלים שהשנה הזאת תהיה טובה במיוחד ולמרות הכל.

ספרים שקשורים בערכים ובמסעות פנימה

הספר התקדשות

התקדשות

אליזבט הייך

בקצה שביל החלב - טלי ריץ

בקצה שביל החלב

טלי ריץ

חיי מילארפה

חיי מילארפה

מילארפה

דרך האמן

דרך האמן

ג’וליה קמרון

    תגובות גולשים

הוספת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *